tiistai 17. syyskuuta 2013

Paras yleiskone?

Siinä missä rakkaani himoitsee traktoreita, kaivureita ja ties mitä vempeleitä, minä niin kovin kovin paljon tahtoisin itselleni hyvän yleiskoneen, jolla onnistuisi leipominen ruokaleipätaikinoista muromassoihin ja kerman vispaamiseen. Koska olen köyhä opiskelija, valinta on todella vaikea; onko järkevämpää ostaa heti uusi ja kunnollinen, vuosia kestävä yleiskone, vai tyytyä huuto.netin jo vuosikymmeniä jollakin toisella kotileipurilla palvelleeseen Philips Ahkeraan? Toistaiseksi olen antanut itseni tosissaan harkita vain käytettyjä (mutta hyväkuntoisia) koneita.
Kun kysyn Googlen mielipidettä parhaasta yleiskoneesta, vastaukseksi saan kommentteja siitä, miten moni kone on loistava piparkakkumassojen sekoituksessa, muttei vaivaa pullataikinaa, tai toisinpäin. Jos toiminnot ovat hyvät, kulho on liian pieni. Ja niin edelleen. Jonkinverran minulta löytyy omakohtaistakin kokemusta: äidin ikivanha Bosch Universal on palvellut hyvin ja kauan, leipurikoulun KitchenAid soveltui konditoria- muttei leipomotuotteisiin ja lainassa ollut kauheasti hehkutettu Kenwood oli suoraan sanoen pettymys varsinkin leipä- ja pullataikinoiden osalta. Toisaalta joku taisi netin keskustelupalstoilla kertoa Kenwoodin kahdesta tuoteryhmästä, joista toinen osa sisältää ammattimaisia koneita (major) ja toinen leluja (chef). Ilmeisesti en ole kokeillut ensin mainittuja.
Sen lisäksi, että koneen tulisi olla halpa ja hyvä, olisi mukavaa voida pitää sitä esillä osana keittiötä. Toisin sanoen koneen pitäisi olla kaunis ja melko siro, kuitenkin suurella kulholla, tietenkin.

Tällä hetkellä ykkösvaihtoehtonani on Bosch MUM6N22. Kone on siro suhteessa suureen 6,2 litran kulhoonsa, tehokas (1000w) ja katseenkestävä. Lisäksi ainakin sillä ikivanhalla Boschin Universalilla onnistuu loistavasti erilaiset taikinat, massat ja vaahdot. Mukana tulisi myös tehosekoitin, joka onkin vielä yksi edellytykseni yleiskoneelle. Muita lisäosia en oikeastaan kauheasti kaipaa, kunhan paketti sisältää koukun, lapa-vatkaimen ja pallovispilän.

http://www.gigantti.fi/product/pienkoneet/keittiokoneet/MUM6N22/bosch-yleiskone-mum6n22

KitchenAid toisi sopivasti luksusta arkeen ja väriksi valitsisin varmasti jonkin tavallisesta harmaasta poikkeavan, herkullisen punaisen sävyn. Valitettavasti en usko kyseisen apulaisen taikinanvaivauskykyyn, vaikka se varmasti vaahtojen vispauksessa peseekin monen muun kilpailijansa. 

4,8 L Artisan YLEISKONE 5KSM150PS Vaaleanpunainen
http://www.kitchenaid.fi/catalogue/pienet-kodinkoneet-yleiskone/4-8-l-artisan-yleiskone-5ksm150ps-859700001130/product-fi.htm?or=1884400258Kenwoodilta löytyy parikin leipurin unelmaa. Monenkin harrastajan haaveissa saattaa olla tämä superkone, jonka ainakin lupaillaan olevan yksi laadukkaimmista markkinoiden yleiskoneista.
http://www.kenwoodworld.com/fi-FI/Kaikki-tuotteet/Yleiskoneet/Chef-Major/KM020-Titanium-Major-0WKM020070/#

Omaa silmääni enemmän viehättää söpö kMix, joita näitäkin löytyy vaikka missä väreissä! Tämän kaunokaisen laadukkuudesta taas en ole kuullut oikeastaan mitään, eikä omaakaan kokemusta löydy.
http://www.kenwoodworld.com/fi-FI/Kaikki-tuotteet/kMix-by-Kenwood/kMix-yleiskoneet/KMX80-yleiskone/


...Joten, vinkkejä parhaasta yleiskoneesta otetaan vastaan!

5 kommenttia:

 1. Hei,

  Olen omistanut Kenwood chefin yli neljäkymmentä vuotta - ja sillä on tehty töitä! Nyt se pääsee lomailemaan mökille, missä harvemmin tarvitsen konetta. Koneeni on metallirunkoinen- siis raskas ja edelleen hyvässä kunnossa. Äänihän siinä on kova, mutta ei se mökillä haittaa. Tänä keväänä hankin Kenwood majorin ja siihen olen todella tyytyväinen, vanhukseen verrattuna hillitty ääninen ja tekee isotkin taikinat kunnialla. Uskallan suositella!

  Seija H.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Uskonkin, että Kenwood todella on yksi parhaista yleiskoneista, en vain tiedä mikä kummajainen mun kokeiluun päätyi, nimittäin se ei vaivannut edes pientä (eikä isompaakaan) pullataikinaa, vaan taikinan sai aina ottaa pois koneesta ja vaivata loppuun käsin! Niin paljon Kenwoodia kuitenkin ylistetään, ettei enemmistö voi olla väärässä. :) Varsinkin tuosta majorista olen kuullut hyviä palautteita. Siitä ei vaan opiskelija uskalla edes unelmoida. Mutta ehkä jonakin päivänä... :) Kiitos kuitenkin suosituksesta, eihän sitä koskaan tiedä jos jostain löytäisi kyseisen koneen vaikkapa käytettynä.

   Poista
 2. Tuo edellinen kommentti on huomion arvoinen!
  Mieti tarkkaan...olet pärjännyt tähänkin asti 'jotenkin', siis älä ainakaan osta käytettyä mistään huudosta, vaan säästä hieman lisää budjettiin :D !

  Itse leivon vain sunnuntaisin, vaikka toisinaan tuumin, että viikossani on 7 sunnuntaita kun vilkaisen blogiani - ja vispaan sen kaiken marketin sähkövatkaimella tai käsin yhden hengen taloudessa.

  Oikeasti en osaa neuvoa muuta - älä osta mitään traktorin kokoista :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Pitää varmaankin tosiaan perustaa erillinen yleiskonekassa johon säästän rahaa :D Minäkin olen tähän asti vatkannut vanhalla sähkövatkaimella vatkattavat jutut ja vaivannut taikinat käsin, ja ihan ookoostihan sekin toimii, ja voi joissain tapauksissa olla jopa kätevämpää kuin ruveta leipomaan oikein koneen kanssa. Joskus vaan silti kaipaisi sitä yleiskonetta... :)

   Poista
 3. MIKÄ PARAS KODIN MONITOIMIKONE kONE JOKA tekee raasteita, viipaloi, pilkkoo, jauhaa ja hienontaa esim. raakoja kasviksia, porkkanoita jne. Hienontaa esim jäisiä marjoja. Hienontaa pieniä lihapaloja. Ei varsinaisesti taikinoiden tekoa varten eikä vatkaamiseen tarkoitettu.
  Sopiva pitää keittiön työpöydällä jatkuvasti? Käytössä useita kertoja viikossa.
  Paljonko moottorin teho? Mikä merkki olisi tehokkain ja mikä kohtuullinen hinta? Kiitos jos vastaatte minulle.

  VastaaPoista