sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Sitruunabebet





Kamerani teki tenän, enkä meinannut saada otetuksi kunnollisia kuvia ollenkaan. Tämä söpö yksilö piti kuitenkin saada postaukseen; koristeena kesän eka suomalainen (ja paikallinen!) mansikka!





























Bebet ovat klassikkoleivonnaisia muropohjineen ja voikreemi-täytteineen. Löysin kirppikseltä pienen kuuden syvennyksen leivospellin (ja piirasvuoan... ja muuta mukavaa...) ja pitihän se heti koeajaa. Tein murotaikinaa aivan liikaa, joten käytin yli puolet massasta raparperipiirakan pohjaan. Ohje saattaa olla näin puolitettuna vieläkin hieman liian suuri. Näistä leivoksista ei mitenkään superkauniita tullut, sillä mitään sitruunaan viittaavia keltaisia koristeita ei tahtonut löytyä. Ihanan makuisia kuitenkin ovat. Vievät ihan kielen mennessään! Harmi, kun pellillä sai tehtyä vain kuusi pientä leivosta...

Murokupit:
60g voita tai margariinia
½ dl  sokeria
1 kananmuna
½ tl leivinjauhetta
1½ dl vehnäjauhoa

1. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää huoneenlämpöinen kananmuna samalla huolellisesti vatkaten ja lopuksi vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe.
2. Anna muovilla suojatun massan levätä jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään.
3. Kauli massa 3-4mm paksuksi levyksi ja peitä sillä vierekkäin asetetut leivosmuotit. Ajele kaulimella massan yli niin, että massa leikkaantuu vuokien reunoista. Painele massa vuokiin.
4. Paista 220 asteisessa uunissa 8-10 minuuttia.

Täyte ja kuorrutus:
6 tl lime curdia
2½ tl sokeria
15 g vettä
40g voita tai margariinia
20 tippaa sitruunamehua
2 dl tomusokeria
n. 6 tl sitruunamehua

1. Sivele jokaisen jäähtyneen murokupin pohjalle teelusikallinen lime curdia.
2. Kiehauta sokeri-vesi -seos niin, että sokeri liukenee veteen täysin. Vaahdota voi ja lisää sokerivesi joukkoon ohuena nauhana samalla hyvin sekoittaen. Lisää vielä n. 20 tippaa sitruunamehua ja sekoita se kreemiin. Täytä murokupit kreemillä ja tasoita pinta paletilla tai veitsellä. Vie jääkaappiin kuorrutteeen valmistamisen ajaksi.
3. Valmista kuorrute vispaamalla tomusokeri ja sitruunamehu sekaisin. Lisää sitruunamehu vähitellen. Jos kuorrute näyttää valuvalta ja valmiilta ennen koko sitruunamehumäärän lisäämistä, voit jättää loput lisäämättä. Kaada kuorrute mieluiten pieneen, matalaan, mutta reunalliseen astiaan. Dippaa leivokset kuorrutteeseen. Voit tasoittaa kuorrutusta leivoksen päällä vielä, kun se ei ole jähmettynyt.
4. Tässä vaiheessa päälle voi sirotella esimerkiksi keltaisia nonparelleja. Vie leivokset jääkaappiin kuorrutteen jähmettymisen ajaksi.
5. Nauti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti