lauantai 5. tammikuuta 2013

Pingukakku babyshowereihin
































Pitkästä aikaa yritin väsätä hahmoa marsipaanista. Hyvinhän se mielestäni onnistui, pitää vaan muistaa aloittaa tarpeeksi yksinkertaisista olennoista. Ensimmäistä kertaa kokeilin myös valmista vaahtokarkinmakuista sokerimassaa, nam! En taida muita kuorrutteita enää suostua käyttämään ollenkaan. Hyvän maun lisäksi se myös muotoutui ihanan pehmeästi ja helposti. Tämä kakku on koottu pienessä 1,5l kulhossa (1l vetoinen kulhokin saattaa juuri ja juuri riittää), sillä babyshowereille tulee vain kuusi vierasta. Mielestäni kakusta tuli oikein söpö, toivottavasti myös pian syntyvän vauvan äitikin pitää tästä! :)
Googlettamalla pingu cakea löytyy niin monta erilaista versiota, että alkuperäistä ideoitsijaa on turha lähteä arvailemaan.

Tarvitset:
4 munaa
1,5dl sokeria
1dl perunajauhoja
½dl kaakaojauhetta
2tl leivinjauhetta

2dl vispikermaa
100g raparperi-mansikkarahkaa (kaupan rahkahyllystä löytyy)
5 rkl mansikkahilloa
4 liivatelehteä
1dl maitoa

50g voita
1dl tomusokeria
marsipaania
(vaahtokarkkimassaa)
(kakun koristeluun tarkoitettua hopeasuihketta)
(elintarvikevärejä)

Tee näin:
1. Vaahdota munat ja sokeri.
2. Lisää taikinaan keskenään sekoitetut kuivat aineet.
3. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille ja paista 225 asteessa n. 7 minuuttia. Siirrä sitten papereineen pois kuuman pellin päältä, jotta levy jäähtyisi nopeammin.
4. Kakkupohjan jäähtyessä vaahdota kerma ja sekoita joukkoon rahka ja mansikkahillo.
5. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
6. Vuoraa 1-1,5 litran vetoinen pyöreäpohjainen kulho kelmulla ja sitten tiiviisti kakkupohjan paloilla.
7. Kiehauta 2 rkl vettä ja liuota 5-10min lionneet, vedestä puristetut liivatelehdet kuumaan veteen. Lisää liivatteet ohuena nauhana täytteeseen samalla huolellisesti sekoittaen. Kaada täyte kulhoon. Anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti.
8. Kumoa hyytynyt kakku alustalle.
9. Valmista voikreemi vaahdottamalla huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri valkoiseksi vaahdoksi. Levitä kreemi tasaisesti kakun pintaan.
10. Kauli tomusokerin avulla marsipaanista, sokeri- tai vaahtokarkkimassasta levy ja asettele se kakun päälle. Tähän tarvitaan n. 250g kaulittavaa massaa.
11. Koristele mielesi mukaan.

tiistai 1. tammikuuta 2013

Kuorrutetut sitrusmuffinit

































Uudeksi vuodeksi tein tällaisia herkullisia, makeita, kuorrutettuja muffineja. Alunperin makuna piti olla valkosuklaa-lime, mutta kuorrutuksessa käyttämäni valkosuklaa-lime -rahkan maku osottautuikin todella miedoksi, joten lisäsin siihen hiukan sitruunamehua. Rahka ei ollut myöskään yhtä jäykkää, kuin mitä olin etukäteen luullut, joten tomusokeria joutui käyttämään hurjan paljon pursotettavan koostumuksen saavuttamiseksi. Jatkossa taidan pitäytyä tuorejuustopohjaisissa korrutteissa rahkan sijaan, sillä niihin ei tarvitse lisätä näin paljon sokeria. (Tuorejuustopohjaisen kuorrutteen löydät ystävänpäivämuffinien kommenteista.) Tässä nyt kuitenkin ohje:

Muffinit (n. 17 kpl, laktoositon)
200g margariinia
2dl sokeria
4 kananmunaa
5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
1½dl laktoositonta maitojuomaa
yhden limen mehu

Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen hyvin sekoittaen. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja maitojuoma vuorotellen taikinaan. Sekoita lopuksi joukkoon limen mehu. Jaa paperivuokiin ja paista 200 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia.

Kuorrute (riittää kuorruttamaan 17 muffinia paksusti)
1 prk (200g) valkosuklaa-lime - tai sitruunarahkaa
125g laktoositonta voita
750 g tomusokeria
oman maun mukaan sitruunamehua, kuitenkin vähintään 1½rkl

Vatkaa rahka ja pehmeä voi sekaisin. Lisää tomusokeri ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Pursota kuorrute tähtityllalla muffinien päälle ja koristele mielesi mukaan.

Onnellista vuotta jokaiselle!! :)

lauantai 15. joulukuuta 2012

Pikkuruiset piparkakkumökit



Tällaisia piparkakkutalominiatyyrejä tein kämppiksilleni joulumuistiaisiksi (/-maisiaisiksi). Jollakin tavalla halusin heitä muistaa, mutta tentteihin lukemiset ja muut koulu- ja joulukiireet pakottivat rajattuun ajankäyttöön. Nämä syntyivätkin melko pienellä vaivalla, tosin vinot seinät tuntuivat ensin hieman hankalilta kiinnittää, ensikertaa kun tällaista mallia kokeilin. Aika hauskojahan näistä varmasti saisi yksityiskohtaisemmalla koristelulla, kun aikaa olisi enemmän, mutta eikös ole aika viehättäviä näinkin, kaikessa pikkuisuudessaan? :) Saa nähdä ymmärtävätkö monikansalliset kämppikseni suomalaisen joululeivonnaisen päälle, nämä ystäväiseni kun tulevat Italiasta, Kiinasta ja Venäjältä. Ainakaan tämä italialainen ei tunnustanut kotimaassaan leivottavan näitä mausteisia piparkakkuja, vaikka hän ne "gingerbreadiksi" tunnistikin.
Lopusta taikinasta leivoin pyöreitä piparkakkuja käyttäen muumimukia muottina, sillä tuolla opiskelijaboksissani en säilytä suurinta osaa leivontavälineistäni. Konstit on monet!



Oletko sinä käyttänyt mukia piparimuottina, siideritölkkiä kaulimena, tai joutunut turvautumaan johonkin muuhun välineeseen oleellisten leipomistarvikkeiden puuttuessa?

sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Piparkakkutalo





























Vuoden ensimmäinen piparkakkutalo syntyi omatekemästä piparitaikinasta. Yleensä teen talot ja muut rakennelmat valmistaikinasta, mutta tällä kertaa päätin koittaa tehdä taikinan itse. Taikina soveltui hyvin talon rakenteisiin, joiden täytyy olla kestäviä, että talon kokoaminen onnistuu. Ikkunat ovat murskattua karkkia, joka suli uunissa muotoonsa. Koristelut ovat tomusokeri-vesi-sitruunamehu -seosta.



Lopusta taikinasta leivoin tavallisia pipareita, joihin näihinkin osaan tein "lasi-ikkunoita"

sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Haaste: To do -lista

Sain ensimmäisen haasteen ikinä, jes! Kiitos Kirsi-Riksi haasteesta! :)

Kiitä haasteen antajaa. Jaa haaste eteenpäin vaikka 4:lle ja ilmoita näille haasteesta esim. kommentilla blogiin. Kerro oma 8:n kohdan To Do -listasi.

1. Oikeat liköörikonvehdit
En ole löytänyt ohjetta näihin vielä yhdeltäkään suomenkieliseltä nettisivustolta!

2. Kreemitäytteiset muffinit

3. Piparkakkusatulinna

4. Fantasiapiparit
Ne kokonaan pikeerillä koristellut!

5. Uunissa paistettava juustokakku
Niiin hyvää, ainakin muiden tekemänä! En ole koskaan itse tehnyt.

6. Sitruuna-marenkitorttu

7. Quiche lorraine - kinkku-juustopiiras
Hembakat -lehdessä on herkullisennäköisiä suolaisia piiraita enemmänkin!

8. Porkkanakakku
Tein porkkanakakkua viimeksi varmaan 10 vuotta sitten, mutta en ole unohtanut, kuinka hyvältä se silloin maistui!

Kreemikääretorttu isälle





















Kun perinteisistä mauista pitävä isä ei voi käyttää mitään maitotuotteita, ovat hyvät neuvot leivonnassa kalliit! Aikani pohdittuani vaihtoehtoja, päädyin voittomalla voikreemillä, eli margariinikreemillä, ja mansikkahillolla täytettyyn kääretorttuun. En julkaise kreemin ohjetta, sillä vaikka margariiniversio oli loppuenlopuksi "ihan ok", aito voikreemi olisi ollut varmasti parempi vaihtoehto. Kreemiksi tähän sopisi varmasti hyvin myös esimerkiksi vaniljakreemi, tai diplomaattikreemi (=kermavaahdon ja vaniljakreemin sekoitus). Päällä isäni herkkua, mantelia! Koko kakku syötiin samalta istumalta. Hyvää isänpäivää kaikille isille!

Tarvitset:
4 munaa
1½dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
1½ tl leivinjauhetta
mansikkahilloa
vaaleaa kreemiä, esim voi- tai vaniljakreemiä
mantelilastuja

Tee näin:
1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Tämä saattaa kestää, mutta lopulta vaahdosta saa niin kovaa, että sillä voi piirtää kahdeksikon taikinan pintaan niin, että se pysyy pinnassa hetken.
2. Lisää taikinaan keskenään sekoitetut vehnäjauhot, perunajauhot, ja leivinjauhe. Kääntele varovasti sekaisin.
3. Kaada leivinpaperilla vuoratulle pellille, paista 200 asteessa n. 6-8 minuuttia, tai niin kauan, kunnes tikulla levyä kokeiltaessa taikinaa ei tartu tikkuun.
4. Kumoa kypsä kääretorttulevy puhtaalle leivinpaperille ja irrota alkuperäinen paperi varovasti.
6. Paahda mantelilastut paistinpannulla kullanruskeiksi. Jäähdytä.
5. Pohjan jäädyttyä levitä siihen tasaisesti mansikkahilloa ja esim. pakkauksen ohjeen mukaisesti valmistamaasi vaniljakreemiä tai esimerkiksi voikreemiä (jos valitsemasi kreemi on raskaampaa levittää, kuin hillo, levitä ensin kreemi, sitten hillo). Rullaa kääretorttu tiukaksi rullaksi.
6. Sivele kääretortun pintaan tasaisesti kreemiä.
7. Levitä jäähtyneet mantelilastut puhtaalle leivinpaperille kääretortun leveydeltä. Kieritä kreemitetty kääretorttu mantelilastuissa.
8. Tarjoile isälle!

maanantai 5. marraskuuta 2012

Piparkakkutöitä viime vuosilta























Piparkakkusormiani on syyhynnyt jo pari viikkoa, vaikkei joulu, eikä edes pikkujoulu, ole vielä lähelläkään! Ihan vielä en ole toteuttanut tämän vuotisia piparirakennelmia, vaikka visioita on paljon: täksi jouluksi teen ainakin piparikarusellin ja kauan haaveilemani piparilinnan. Vielä pitää tyytyä fiilistemään yllä olevilla viime vuosien piparkakkutöillä ja etsimään inspiraatiota seuraaviin rakennelmiin. Kuvissa esiintyvän piparijunan ja tänä vuonna suunnitelmissa olevan karusellin kaavat ja yksityiskohtaiset ohjeet löytyvät täältä: http://kampanja.flora.fi/2010/#/carousel/