perjantai 28. kesäkuuta 2013

Pehmeät kaurasämpylät



























Tällä ohjeella saat 15 pehmoista ja mehevää sämpylää! :)

Tarvitset:
5 dl vettä tai maitoa
5 dl (pika)kaurahiutaleita
1 pss kuivahiivaa
3/4 rkl sokeria
1 rkl suolaa
7-8 dl vehnäjauhoja

Tee näin:
1. Lisää ensimmäisenä kaurahiutaleet nesteeseen, jotta ne ehtivät imeytymään ja turpoamaan. Itse käytin pikakaurahiutaleita, jotka ainakin ehtivät pehmitä sopivasti leivonnan aikana.
2. Lisää kuivahiiva, sokeri ja suola. Sekoita huolellisesti.
3. Lisää vehnäjauhot muutamassa erässä. Sekoita hyvin taikinan joukkoon.
4. Jauhota taikinan pintaa, peitä leivinliinalla tai muovilla ja anna kohota. Lämmin vesihaude nopeuttaa kohoamista. Myös mikro on sopivan suojaisa ja lämmin paikka taikinan kohoamiselle.
5. Jaa taikina kahteen palaan ja leivo ne pitkulaisiksi. Leikkaa molemmat pötköt 7-8 osaan ja pyörittele osat hellästi pyöreiksi sämpylöiksi.
6. Asettele leivinpaperille, voitele vedellä ja ripottele päälle kaurahiutaleita. Suuremman erän leipomisessa kätevämpää on kaataa kaurahiutaleita alustalle ja pyöritellä kosteapintaiset sämpylät suoraan siinä. Kohota uudestaan.
6. Paista 225 asteessa n. 15 minuuttia.

4 kommenttia:

  1. Tein puolikkaalla ohjeella, eli 2,5dl vettä/maitoa ja kaurahiutaleita n. 7dl. Ohjeen antama neste-kaurahiutale-suhde vaikutti jo reseptiä lukiessa hieman väärältä, mutta ajattelin että jospa se siinä leipoessa sitten jotenkin korjaantuu. Ei korjaantunut. Nestettä on ehdottomasti liian vähän (tai kaurahiutaleiden määrä on liian suuri), joten vettä joutui lisäilemään pariinkin otteeseen, jotta saa taikinan sellaiseksi että sitä pystyy edes leipomaan. Lopujen lopuksi sämpylöistä kuitenkin tuli erittäin hyviä ja pehmeitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kamala D: olisikohan oikea kaurahiutalemäärä 5 dl luokkaa? Jos on tuo ykkönen lipsahtanut vahingossa eteen. Kiitos huomiosta, testaan ja korjaan reseptin kun ehdin. Onneksi omat sämpyläsi pelastuivat soveltamalla! :D

      Poista
  2. Aika reipas satsi suolaa tuo ruokalusikallinen näin pieneen taikinaan, teelusikallinen lienee lähempänä totuutta.

    VastaaPoista